Downforce

Motorsport

Home > Motorsport
06-06-2009

Downforce Motorsport ondanks tegenslag toch weer tweedeHet eerste raceweekend op Nederlandse bodem werd voor Downforce Motorsport gekenmerkt door de nodige ups en downs.

De eerste auto van Laurens de Wit was dit weekend uitgerust met enkele modificaties en gehoopt werd dat hij hierdoor mee zou kunnen strijden voor de overwinning. Dit gevoel werd nog eens bevestigd door zijn prestaties in de kwalificatie. Ondanks een haperende motor liet hij hierin namelijk de tweede tijd in de Sport divisie noteren. Jitse Villerius en Peter Tunissen noteerden respectievelijk een zevende en een negende tijd.

De monteurs moesten na de kwalificatie flink aan de bak om de problemen aan de motor van de Wit te verhelpen, maar dit lukte dankzij een collectieve inspanning uiteindelijk net. Laurens beloonde die inspanning van zijn monteurs door na een superstart te profiteren van de problemen van de BMW M3 van JR Motorsport en de leiding te nemen: voor het eerst dit jaar lag een Downforce auto aan de leiding van een race!

Voor Peter Tunissen was zijn race toen in feite al over; in de eerste ronde kreeg hij een lekke linker voorband. Die werd door de monteurs echter snel vervangen, maar dit zou nog grote gevolgen hebben. Toen hij namelijk de pits weer uitreed schrok een andere deelnemer hier zo van dat hij zich spontaan verremde en Laurens de Wit zijn auto aantikte, waarna deze met een krom subframe moest uitvallen. Jitse Villerius reed in een solide race naar een knappe zesde plaats en Peter finishte ondanks zijn lekke band uiteindelijk nog op de negende plaats.

Voor de race van maandag werd besloten om de auto van Laurens de Wit niet meer te repareren, maar om een reserve-auto uit Oud-Gastel te halen. Waar veel andere teams van hun vrije zondag op het strand genoten werd er in de Downforce tent druk gesleuteld om deze auto raceklaar te krijgen en om de snelle onderdelen over te zetten. Dat dit binnen een halve dag lukte is een groot compliment voor het technisch team waard.

Helaas kenden zowel Jitse Villerius als Peter Tunissen de nodige problemen in de tweede race. Beiden werden al in de eerste ronde aangetikt door snellere deelnemers die achter hun moesten starten en zich een weg naar voren probeerden te banen. Als gevolg hiervan kampten beiden ook met aanlopende banden en slecht sporende auto's. Peter viel na tien rondes uit na een touché met de vangrail nadat zijn auto als gevolg van een aanlopend rechter voorwiel met twee wielen in het gras terecht kwam. Jitse moest uiteindelijk tijdens zijn pitstop zijn linker achterwiel laten vervangen, maar zou toch nog op een achtste plaats eindigen.

Laurens de Wit kende in deze race echter geen enkele problemen. Helemaal achteraan gestart knokte hij zich in luttele ronden naar de kop van het veld om uiteindelijk op een tweede plaats te eindigen, dit tot grote blijdschap van het team.

Maar daar stopt de ambitie van Downforce beslist niet. Nadat er geroken is aan een eerste overwinning is het hele team gemotiveerd om deze ook binnen te gaan slepen. Hiervoor zijn er al weer de nodige aanpassingen aan de auto's gepland en we hopen dan ook dat die zich over vier weken op Spa-Francorchamps uit zullen gaan betalen!