Downforce

Downforce in de media

Home > Events > Media > Downforce in de media
23-05-2009

"Oud Gastel heeft raceteam"OUD GASTEL - Je zou het zo niet zeggen, maar de gemeente Halderberge, Oud Gastel om precies te zijn, is in het bezit van een raceteam, dat uitkomt in de Dutch Supercar Challenge (DSC). Team Downforce is niet alleen actief in de autosport.

Willemstadter Jan Ozephius wil met Downforce ook liefhebbers van de autosport rondjes laten rijden op diverse racetracks in Europa. "We hebben Downforce Motorsport en Downforce Events. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Via ons raceteam krijgen we naamsbekendheid voor onze events, want de DSC is een 'groot podium'. SBS Autosport besteedt er veel zendtijd aan. En met het geld dat we met de events verdienen, kunnen we ons raceteam rijdend houden", aldus Ozephius, die al 25 jaar in Oud Beijerland een bedrijf heeft.

Hij kwam dankzij Weertenaar en autocoureur Peter Tunissen in aanraking met de autosport. "Ik heb me via zijn website www.driving-fun.com/forum aangemeld voor een circuitdag. Daar raakte ik besmet met het racen. Mijn zoon Jitse Villerius bleek echter meer talent te hebben en rijdt nu samen met Laurens de Wit en Peter Tunissen in ons raceteam ", lacht Ozephius.

Tunissen vertelt dat het allemaal snel gegaan is. "Van het organiseren van circuitdagen en andere meetings tot een compleet professioneel raceteam. En dat in een jaar tijd. Dat is toch wel mooi, nu ik er zo over nadenk."

Nadat 'besmet' raakte, besloot hij acht BMW 130i's te kopen die overbodig waren geworden, nadat de BMW 130i Cup ter ziele ging. "Snelle auto's, maar wel veilig. Iedereen kan erin rijden", aldus Ozephius, die het zakelijk succes van zijn bedrijf in industriƫle rvs- en aluminium producten nu gebruikt om zijn liefhebberij, de autosport, in een nieuw zakelijk succes te veranderen. In totaal heeft Downforce nu negen volledig geprepareerde DSC auto's, de eerder genoemde acht BMW 130i's en een Mini Cooper.

"Die willen we inzetten om zoveel mogelijk mensen te besmetten met het autosportvirus. Bedrijven die ons sponsoren of helpen, krijgen niet alleen een sticker op de auto, zoals gebruikelijk is in de autosport, maar we zetten die auto's ook in om hun medewerkers, klanten of relaties een dag autosport mee te laten maken. Ze kunnen meerijden met een van onze coureurs over het circuit of zelf achter het stuur plaatsnemen. Ze krijgen dan instructies van een coureur. En met hetzelfde doel organiseren we een week circuitrijden in Frankrijk", vertelt Tunissen.

In de loods aan de Argon wordt elke week hard gewerkt om de wagens in uitstekende staat aan de start te krijgen. Bijvoorbeeld tijdens de Pinksterraces, aanstaand weekeinde in Zandvoort.

"We hebben mensen uit alle windstreken en uit alle branches, onder wie een voormalig testrijder voor Ford en Lexus", vertelt Ozephius. "Peter Tunissen is jurist en ikzelf ben techneut. Dan hebben we nog monteurs uit Belgiƫ en een teamfotograaf uit Schijndel. Dan ligt Oud Gastel mooi in het midden", zegt Ozephius, die stelt dat mensen ook met de eigen auto aan events kunnen meedoen. "Zelfs met een diesel. Maar het blijft altijd uitkijken", vertelt Ozephius, die zichzelf katalysator en financier van het project noemt. "je moet ook uitkijken. Niet omdat het gevaarlijk is, maar het is gewoon megaverslavend. Kijk maar naar mij." www.downforce.nl of www.driving-fun.com/forum

bron: bndestem