Downforce

Zolder

Home > Events > De circuits > Zolder
Ook het circuit van Zolder was lange tijd het toneel van Formule 1 races. De 'omloop Terlaemen' zoals het circuit officiëel heet werd in 1963 in gebruik genomen. Na succesvol een aantal Formule 2 races georganiseerd te hebben valt het circuit dan enkele jaren later, in 1973, dan toch de eer te beurt om een eerste Formule 1 Grand Prix te morgen organiseren. De Schot Jackie Stewart zet er een belangrijke stap naar zijn derde en laatste wereldtitel door de Grand Prix te winnen.
In 1982 verongelukt de legendarische Gilles Villeneuve tijdens de kwalificatietraining voor de Grand Prix. Zijn naam is voor eeuwig verbonden aan de linkerknik waarin zijn Ferrari achterop de Surtees van Jochen Mass knalde. Na dit ongeval zou de Formule 1 nog maar éénmaal terug keren naar Zolder, in 1984.
In de jaren daarop zijn de DTM en de F3000 de grote visitekaartjes. Totdat Zolder in 2007 voor een unieke prestatie zorgt door een race van de Champ Car World Series Grand Prix te organiseren.
Het circuit is 3977 meter lang en het ronderecord staat op naam van Sebastian Bourdais met 1.12.821. Met een door Downforce Motorsport geprepareerde BMW 130i behoort naar verwachting een snelste rondetijd van 1 minuut 45 tot de mogelijkheden.